Waar moet een puppykoper op letten?
Hoera! er komt een pup!
Een geweldig gevoel dat bij menigeen zorgt voor vlinders in de buik. Helaas komt het vaak voor dat men uit enthousiasme veel over het hoofd ziet wanneer er gezocht wordt naar een pup. Zo zal je via verkoopsites op internet vandaag nog een pup kunnen aanschaffen. Dit betekent echter niet altijd dat je een goed gefokt hondje in huis haalt. Helaas is vaak goedkoop ook duurkoop.
Bezint eer ge begint is dan ook het gezegde wat men beter in gedachten kan houden als het aankomt op de aanschaf van een pup. Er wordt een verbintenis aangegaan van hopelijk zo’n 10 tot 15 jaar. Dan is het belangrijk dat deze beslissing weloverwogen is. Een fokker vinden is niet erg lastig, maar de juiste vinden kan dat soms wel zijn. Wat erg belangrijk is, is de openheid van de fokker. Hoe zijn de ouderdieren, zijn deze getest op aandoeningen ja of nee. Hoe groeien de pups op bij deze fokker? Een gezonde hond betekent niet perse een hond die geen drager is van een aandoening. Daarom hechten wij veel waarde aan het testen van ouderdieren en het fokken met enkel goedgekeurde ouderdieren.
Op deze wijze kunnen wij veel beter de gezondheid van de Retromops als type hond waarborgen.
Verder moet er bij het bezoeken van een pup uiteraard gelet worden op de gezondheid van de pup. Denk daarbij aan het gebit, heldere ogen, of er de pup een navelbreuk heeft, of de slijmvliezen de juiste kleur hebben én de belangrijkste; of de pup levendig is. Ook is het van belang de moeder van de pup te mogen bekijken. de vader zal niet bij iedere fokker te bezichtigen zijn. Tenslotte heeft niet iedere fokker een eigen reu en maken veel fokkers gebruik van externe dekreuen (ook om bijvoorbeeld een nieuwe lijn op te zetten in de eigen foklijnen).
Hoe lief een pupje bij een slechte fokker ook mag zijn en hoe verleidelijk het misschien ook is om dit pupje uit een slechte situatie weg te halen, de broodfok zal je er op deze manier enkel mee helpen voortbestaan.
Uiteraard zijn de bij ons aangesloten fokkers transparant in de door hen gevolgde werkwijze en de manier van fokken. Onder de vlag van onze vereniging worden alleen pups gefokt uit gezonde lijnen, geteste ouderdieren en wordt er met de pups veel aandacht besteed aan de socialisatie en habituatie. Voorbereidend op het verdere leven van deze pups wordt ook al de nodige start gemaakt aan de zindelijkheidstraining. Zo is je toekomstige pup zo goed mogelijk voorbereid op het verhuizen naar zijn gouden mandje.
Checklist
- De fokker heeft een UBN (Uniek bedrijfs nummer, dit is wettelijk verplicht).
- De fokker heeft een diploma voor verantwoord houder hond en kat (Dit is wettelijk verplicht).
- De fokker beantwoordt uw vragen en geeft advies
- De fokker is transparant in zijn/haar werkwijze en de manier van fokken.
- De fokker laat alle testen zien van ouder dieren (deze testen zijn bij onze vereniging verplicht):
- Scoringsformulier
- Patella-luxatie formulier
- Dekformulier
- gezondheidsverklaring
- DNA uitslag
- Het moederdier is te bezichtigen
- Moet in goede conditie zijn.
- Moet een open en sociaal karakter hebben.
- De pups groeien op in huiselijke sfeer.
- De pups:
- ogen gezond (heldere ogen, schone neus etc),
- Vertonen normaal gedrag (Niet angstig, zijn nieuwgierig, etc).
- De pups krijgen al zindelijkheidstraining.
- De pups zijn volgens schema ontwormd
- De pups hebben de eerste vaccinaties gehad of zijn getiterd.
- De pups zijn minimaal 8 weken wanneer ze verhuizen.
- De pups verhuizen met chip en EU paspoort (Dit is wettelijk verplicht).
- De pups zijn geregistreerd bij een erkende databank
- De pups verhuizen met een verkoopcontract
- De pups verhuizen eventueel met een afstammingsbewijs/stamboom (fokkers die bij ons zijn aangesloten kunnen deze afstammingsbewijzen/stambomen aanschaffen).