Rasbeschrijving Retromops

Rasbeschrijving van

De Retromops

Josje van Nose for Quality

Ontstaan van de Retromops
Modern ras dat is gefokt als gezond alternatief voor populaire kortsnuitige honden zoals de
Mopshond, Duitse Retromopsen en Franse Bulldog. De Nederlandse wet staat de fokkerij van kortsnuitige honden sinds 2019 niet meer toe. Veel mensen houden echter wel van het evenwichtige, volgzame en vrolijke karakter van de kortsnuitige rassen.

Om de anatomie van het hoofd zo gezond mogelijk te maken zijn Mopshonden, Franse bulldoggen en griffon varianten gekruist met verscheidene andere rassen zoals de middenslag poedel, Patterdale terriër, Parson Russel terriër, Shiba Inu en Engelse staffordshire Bullterriër.

Karakter
De uitdaging bij het ontwikkelen en fokken van de Retromops was dan ook om het aantrekkelijke karakter te behouden en toch de gezondheid en de ademhaling in het bijzonder sterk te verbeteren. De Retromops is de ideale gezelschapshond geworden en inmiddels hebben veel fokkers het voorbeeld van de grondleggers gevolgd.

Hoofd

Mattie van Dexterous rascals

De ogen; Geen zichtbaar oogwit bij een recht, naar voren kijkende hond.

Snuit; De snuitlengte moet tenminste een derde van de lengte van de rest van de schedel zijn. De neusgaten zijn voldoende open zodat de ademhaling niet wordt belemmerd.

Oren; Bij voorkeur hangende oren terwijl staande oren worden toegestaan.

Gebit; scharend gebit heeft voorkeur. Tang gebit of lichte ondervoorbeet wordt toegestaan. Bijgesloten mond mag het ondergebit niet zichtbaar zijn.

Karakter
Vrolijk, blij en aanhankelijk en uiterst verdraagzaam met mensen, ook met kinderen en andere honden. Agressiviteit is hem vreemd. Leergierig.

Kleuren & vacht
Alle kleuren en combinaties van kleuren met uitzondering van geheel wit en merle zijn toegestaan. De vacht varieert van kort en aanliggend tot stokhaar. Ruwhaar is voor nu nog toegestaan maar verdient geen voorkeur.

Schofthoogte & gewicht
De schofthoogte is bij voorkeur tussen de 30 en 40 centimeter waardoor de Retromops kan worden aangemerkt als kleine gezelschapshond. Het gewicht ligt tussen de 6 en de 12 kilogram.

Verdere anatomie
De lengte van de rug overschrijdt bij voorkeur de schofthoogte in lichte mate waardoor er voldoende ruimte is voor goed ontwikkelde ruggenwervels en ruimte tussen de wervels.

De staart mag licht gekruld zijn maar ook hangende en staande staarten zijn toegestaan.

Voor- en achterhand zijn voldoende gehoekt en het gangwerk is soepel en vlot, zodat de Retro- mops geschikt is als kameraad bij een flinke boswandeling.

Maci van Nose for Quality
Pelle van Dexterous Rascals