Oud ras in nieuwe jas

Wat is outcross?

Oud ras in oude jas

De Mopshond is bij de Retromops fokkers een ras dat zich in de lijn van iedere door hen gefokte pup bevindt; enkel is door het gebruik van outcross het percentage Mopshond nooit 100%. Outcross was de enige optie voor het behoud van een hondje vergelijkbaar met de Mopshond in Nederland. Het is nauwelijks mogelijk om met raszuivere mopshonden nakomelingen te fokken met voldoende snuitlengte. Als het al mogelijk is dan zou dit vele tientallen jaren duren. De Nederlandse wet heeft dit inmiddels volkomen uitgesloten. Meer over het stoplichtmodel lees je op de pagina snuitlengte. Outcross is kort uitgelegd het inkruisen van een extern ras dat het andere ras ten goede moet komen. We nemen even een Shiba Inu als voorbeeld. Een Retromops die een percentage Shiba Inu in zijn genen heeft, heeft een veel ruimere genenpool en een veel lagere COI (inteelt coëfficiënt). Dit brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Zo is een eerste generatie Mopshond x Shiba Inu (F1) al een hondje die in de regel mooie sterke, rechte poten heeft, een lange snuit, langere nek, maar qua type nog steeds vergelijkbaar is met de Mopshond. Zijn we enkele generaties verder dan zien we wel verschillen in sommige nakomelingen. Zo zal de één een bijvoorbeeld nog sterk de rode kleur van de Shiba Inu behouden terwijl de ander een fawn kleurig pupje met masker is (zoals de traditionele Mopshond). De richtlijn is uiteraard om een type hond te fokken die vergelijkbaar is met de Mopshond. Echter in de praktijk blijkt dat wanneer deze honden voldoen aan de uiteindelijke wettelijke eis op het gebied van snuitlengte van 1/2 van de schedellengte, dat een aantal Mopshond kenmerken wegvallen.

Puppies bij Nose for Quality

De langere snuit lijkt minder breed. De iets langere rug zorgt ervoor dat het lichaam iets minder gedrongen is. De dierenarts zal deze veranderingen zeker waarderen. Desondanks zullen de herkenbare punten; een vrolijk en open karakter, een gekrulde staart, hangende oortjes en een open persoonlijkheid de kenmerkende Mopshond eigenschappen zijn die wij zullen behouden in de Retromops. In dit opzicht zou je de Retromops kunnen zien als nieuw ras ter vervanging van de Mopshond in plaats van gewoon een Mopshond met een langere snuit.

De Retromops trekt het oude jasje van de Mopshond aan. Het jasje dat de Mopshond droeg voordat er selectief gefokt werd op een extreem korte snuit en extreme rimpelvorming. Een vrij ademend, enthousiast gezelschapshondje dat zonder belemmerende raseigenschappen door het leven gaat.