Snuitlengte

Noah van Dexterous Rascals
Waarom geen kortsnuit?

Snuitlengte

Wat direct opvalt bij een goed gefokte Retromops is de snuit. Zoals de overheid bepaald heeft in juni 2014, is het verboden in Nederland om honden te fokken met een schadelijk uiterlijk. In maart 2019 is daar aan toegevoegd dat honden met een snuit korter dan de helft van de schedel niet meer gefokt mogen worden.

Deze wetgeving zou direct betekenen dat veel rashonden of types uit zouden sterven in Nederland. Op verzoek van een aantal fokkers is er daarom een tijdelijke overgangsregeling.

Fokkers hebben een stoplichtmodel om zich aan te moeten houden. Dit stoplichtmodel houdt in dat honden wiens snuitlengte zich in het rode gebied (snuitlengte minder dan 1/3 van de schedellengte) niet meer gebruikt mogen worden voor de fok, tenzij daar een dekking met een hond wiens snuit zich in het groene gebied bevindt mee gedaan wordt. Honden wiens snuitlengte zich in het oranje gebied bevindt, hebben een tijdelijke goedkeuring voor de fok, mits zij nakomelingen krijgen die ook een snuitlengte van 1/3 of liever 1/2 van de schedellengte hebben. Het fokdoel is uiteraard om Retromopsen te fokken die een snuitlengte in het groene deel van het stoplichtmodel bezitten. Een snuitlengte die minimaal 1/2 van de schedellengte is.

Stoplichtmodel Dier&Recht

Maar waarom moet een snuit langer, vragen puppykopers zich weleens af. Veel puppykopers hebben voorheen een Mopshond gehad. De ene Mopshond wordt door gezondheidsproblemen maar een jaar of 3. Maar er zijn ook Mopshonden die gewoon 10 jaar oud of ouder geworden zijn en nooit de dierenarts hebben gezien. Volgens ons is dat laatste de uitzondering op de regel. En hoe leuk en clownesk het karakter van de Mopshond ook mag zijn, we hebben met duidelijke wet- en regelgeving te maken waar we ons simpelweg aan moeten houden. Wij zijn groot voorstander van de langere snuiten. Want deze brengt ontzettend veel voordelen mee. Wij sommen er even enkele op;

Josje van Nose for Quality
  • Een lange snuit zorgt voor minder dikke huidplooien. Deze huidplooien kunnen namelijk een bron van bacteriën en schimmels zijn èn liggen vaak zo kort op het oog, dat deze schade oploopt. Daarnaast drukt het de snuit van de hond dusdanig in elkaar dat er druk op de ogen staat en de ademhaling belemmerd.
  • Een lange snuit zorgt voor een gehemelte van de juiste lengte. Bij de Mopshond komt het helaas vaak voor dat het achterste deel van het gehemelte bij iedere ademhaling de luchtpijp deels of bijna volledig afsluit met alle gevolgen van dien. Wanneer een hond met een dergelijk gehemelte op een warme zomerdag af zou willen koelen door middel van hijgen, wordt dit ernstig belemmerd. Een Retromops kan vrij ademen en hijgen.
  • Een lange snuit zorgt voor minder verdrukking in het gezicht, wat vervolgens ook zorgt voor diepere oogkassen. De ogen staan mooi recht in de schedel in tegenstelling tot de ogen van extreme kortsnuiten. Deze puilen vaak ernstig uit met schade aan het oog tot gevolg en een grote kans op hoofdpijn.
  • Een lange snuit zorgt voor een beter gebit. Retromopsen worden gefokt op een volledig en functioneel gebit. Extreme kortsnuiten missen vaak enkele tanden en kiezen, hebben een ernstige onderbeet en de tanden en kiezen staan kriskras door elkaar.
  • Een goed gefokte Retromops heeft een lange snuit met mooie openstaande neusgaten. Gesloten neusgaten ontstaan vaak door de huidplooien op de snuit van extreme kortsnuiten. Dit zorgt vaak voor het snurkende/knorrende geluid wat men vroeger aandoenlijk vond. Gelukkig weten we tegenwoordig beter en voorkomen we deze belemmering.

Een Retromops met een lange snuit betekent niet gelijk een gezonde hond. Daarom worden de ouderdieren aan een groot aantal gezondheidstesten onderworpen voordat zij ingezet worden voor de fok. Lees daarover meer op de pagina oud ras in oude jas