Informatief,  Wetgeving

Nieuwe criteria

24-08-2023

Nieuwe criteria “Fokken met kortsnuitige honden”

Vandaag, 24 Augustus 2023, zal er een beleidsregel in de Staatscourant gepubliceerd worden waarin de zes criteria uit het rapport “Fokken met kortsnuitige honden” zijn opgenomen.

Deze regels gaan, voor zover nog niet van kracht, per direct in.

De uitzondering met betrekking tot outcross komt te vervallen.

Dit betekent dat alle honden met een relatieve snuitlengte van <0.3 onmiddelijk uitgesloten zijn van de fokkerij. Fokkers van extreem kortsnuitige rassen hebben dus niet langer de mogelijkheid om honden met een gezondere schedelvorm in te kruisen.

De gevolgen voor een flink aantal rassen zijn groot. Er zijn rassen, zoals de Mopshond, waarin geen honden voorkomen met een snuit die voldoende lang is. De Nederlandse fokkerij van deze rassen is dus volledig verboden.

Er zijn daarnaast erg veel rassen waarbinnen veel exemplaren zijn die een te korte snuit hebben. Denk hierbij o.a. aan de Boxer en de Bordeaudog. Met deze honden mag dus niet meer gefokt worden, waardoor de fokpopulatie ernstig verkleind zal worden. Fokkers hebben vier jaar de tijd gekregen van de minister om ervoor te zorgen dat hun honden aan de regels voldoen. Voor fokkers die deze kans niet met beide handen hebben aangegrepen valt nu definitief het doek.

Josje van Nose for Quality